Kadayıf ve peynirden yapılan ve sıcak olarak
servis edilen, Doğu Akdeniz yöresine ait bir tatlı çeşididir. Anavatanı Hatay
olan künefe, farklı şekillerde Mersin, Adana, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve
Mardin'de de yapılır.
Hazırlanışı
Künefenin birden fazla çeşidi olmasına rağmen
genel yapılış yöntemi aynıdır. İki katman kadayıf arasına tuzsuz bir cins
peynir koyularak hafifçe pişirilir ve üzerine çok koyulaşmamış şeker şurubu
katılır.
Yapılışındaki değişikler başlıca kadayıfın ve
peynirin türünden kaynaklanır. Direk tel kadayıf kullanılabildiği gibi, irmikle
toklaştırılmış kadayıf da kullanılabilir. Peynir olarak Hatay peyniri, Lor
peyniri, Antep peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır. Bu
tür peynirlerin hem elde etmesi hem de yıkayıp taze tutması zor olabileceği
için kolaylaştırılmış ev tariflerinde dil peynirine de rastlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder